• Geboortebegeleiding

Merriebegeleiding drachtigheid

Jouw merrie en toekomstige veulen in ervaren handen

  • Hengst kiezen
  • Vruchtbare periode bepalen
  • Schouwen
  • Opvoelen en scannen
  • Sperma bestellen
  • Insemineren
  • Controleren
Meer informatie?

Wil je gaan fokken met jouw merrie? Wij kunnen dit begeleiden: van de juiste timing van de inseminatie tot aan de controlescans zodat je zeker weet dat je merrie drachtig is. Dit wordt samengevat als drachtigheidsbegeleiding.

Steffi heeft in 2011 op de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht het diploma ‘Begeleiden voortplanten’ behaald. Evenals de certificaten ‘scannen’, ‘voortplanten’ en ‘diepvriesinseminatie’. Daarnaast werken we intensief samen met de gynaecologische paardendierenartsen van Dierenkliniek de Piekenhoef. Gedurende het seizoen komen zij dagelijks op ons bedrijf.

Insemineren
De tijd om uw merrie te insemineren is van begin februari tot eind juli. Veruit de meeste merries worden tegenwoordig bevrucht via KI (kunstmatige inseminatie). Wij zijn ook een KI-station, dus wij kunnen je adviseren en het sperma ook voor je bestellen.

Ovulatie
De inschatting van het tijdstip van de ovulatie is belangrijk. De eisprong vindt over het algemeen 1 tot 2 dagen voor het einde van de hengstigheid plaats. We checken dit door je merrie te scannen op de eerste of de tweede dag van de hengstigheid. Dit noemen we de eicelcontrole. We kijken hoe actief de eierstokken zijn en hoe groot de follikels zijn. Ook controleren we de baarmoeder op onregelmatigheden zoals ontstekingen, cystes en tumoren. Als alles in orde is gaan we insemineren.

Echo
Maar de drachtigheidsbegeleiding gaat nog verder. Wat volgt is een echo die we 1 tot 2 dagen na de dekking doen. We kijken dan of de eisprong heeft plaatsgevonden en of de baarmoeder schoon is. Als de eisprong na 48 uur nog niet heeft plaatsgevonden zullen we je merrie dezelfde dag nog een keer insemineren.

Na iets meer dan twee weken doen we nog een scan. Nu kunnen we al kijken of je merrie drachtig is. We letten goed op of het geen tweeling dracht is. Dit komt niet vaak voor, maar de kans dat dat goed gaat is heel erg klein. Mocht het wel zo zijn dan kunnen we dit behandelen. Dan is het wachten tot de foetus uitgroeit tot een groot sterk veulen.

De specialisten waar wij intensief mee samenwerken

Dierenkliniek de Piekenhoef

Maarten Simonse

Maarten Simonse

Dierenarts bij Dierenkliniek de Piekenhoef

Wij werken al sinds 2012 intensief samen met Dierenkliniek de Piekenhoef. Deze praktijk is gevestigd in Berghem. In het bijzonder vertrouwen in het dekseizoen dagelijks op de expertise van dierenartsen Maarten Simonse en Tamara van der Heiden.

Tamara van der Heiden

Tamara van den Heiden

Dierenarts bij Dierenkliniek de Piekenhoef